werk en kinderen gastouderbureau het liefbeestje weert

Hoe combineer ik werk en kinderen?

Een handig stappenplan
1

Stel prioriteiten:

Het is simpel maar waar: je kunt niet alles tegelijk. Je kunt niet fulltime werken en er alle dagen voor je kind zijn bijvoorbeeld. Hoe graag je het ook zou willen. Je zal dus moeten kiezen. Wat is voor jou een ‘must have’ en wat een ‘nice to have’. Maak ieder een eisen- en wensenlijstje en leg ze naast elkaar. Geef geen kritiek, maar bekijk waarom deze dingen belangrijk zijn.
2

Denk creatief:

Met de lijstjes in de hand, zal je dus moeten gaan verzinnen hoe je tenminste de eisen, maar liefst ook nog de wensen, georganiseerd krijgt. Denk buiten de gebaande paden; wees creatief. Is het niet te combineren met je huidige baan, zoek een andere, stop met werken of begin je eigen bedrijf. Overigens is er meer te regelen dan je denkt, als je zelf maar op een rij hebt wat je wil. Schakel hulptroepen in! Kijk eens bij een gastouderbureau, zoek een strijk- of poetshulp of een honden-uitlaatservice. Niet geschoten, altijd mis!
3

Voer uit en stel bij:

Voer je planning uit en kijk of en hoe lang het werkt. Want reken maar dat er toch weer gewijzigd moet worden. Je werk vraagt je andere dagen te gaan werken, je kind slaapt niet meer waardoor je in tijdnood komt, jij of je partner moeten op zakenreis…. En dat zijn alleen nog maar de externe factoren. Want ook al heb je het zo leuk bedacht, misschien veranderen jouw eisen/wensen wel weer. Je had je vrienden even niet als hoge prioriteit, maar je gaat ze toch missen. Dan is het handiger je planning te wijzigen dan ze te blijven missen.
4

Leef in imperfectie:

Weet dat het moeilijk is en dat je het dus al supergoed doet als de boel niet in duigen valt en jullie ook nog kunnen genieten. Ben je te laat op je werk omdat je kind treuzelde en ook nog melk knoeide, waardoor je hem weer om moest kleden? Vervelend, maar overkomelijk. Kan je kind niet naar een kinderfeestje, omdat jij moet werken en hij dus op de BSO zit? Jammer maar helaas! Het leven is imperfect en jij doet je best er het beste van te maken. Meer kun je niet doen.
5

Houd op met je schuldig voelen:

Dit is misschien wel nr. 1 in het combineren van werk en kinderen. Als je niet oppast, voel je je overal te kort schieten: je meldt je vaker ziek, je bént ook vaker ziek; als je kind ziek is, moet jij onverwacht vrij nemen en zadel je je collega’s op met extra werk; als je moe thuiskomt van je werk, snauw je je kinderen wel eens af; je had geen tijd voor boodschappen dus moeten jullie ongezond snacken; je vrienden klagen dat ze je nooit meer zien; en wanneer ben je voor het laatst eens bij die tante langs geweest ?; en je partner vindt dat je wel wat meer romantiek mag inbrengen.
6

Hou op, schei uit, RELAX!!

De therapeuten zeggen: “Het ergste wat je zo’n beetje kinderen aan kunt doen, is perfecte ouders.” Dus doe je best: wees imperfect!